Phone Orders Τηλ. Παραγγελία: 210 9595100 Δε-Πα: 09.00 - 21.00 / Σαβ: 09.00 - 15.00

FAQ

Αρχές Λειτουργίας των Κλιματιστικών

Οι αρχές λειτουργίας των συστημάτων κλιματισμού είναι σε κάθε περίπτωση οι ακόλουθες: απορρόφηση ενέργειας από ένα σημείο και απελευθέρωσή της σε άλλο σημείo.

Για τη διαδικασία αυτή απαιτείται μια εσωτερική μονάδα, μια εξωτερική μονάδα και σωληνώσεις από χαλκό για τη μεταξύ τους σύνδεση.

Το ψυκτικό υγρό ρέει από τη μια μονάδα προς την άλλη διαμέσου των σωληνώσεων.

Το ψυκτικό είναι αυτό που απορροφά την ενέργεια στη μια μονάδα και την απελευθερώνει στην άλλη.

        1. Εσωτερική μονάδα

           Ένα ανεμιστήρας περνάει τον ζεστό αέρα του εσωτερικού χώρου από έναν εναλλάκτη θερμότητας όπου ρέει ψυκτικό υγρό.

            Το ψυκτικό απορροφά τη θερμότητα από τον αέρα και ψυχρός αέρας διοχετεύεται στο χώρο.

         2. Σωληνώσεις από χαλκό

           Το ψυκτικό κυκλοφορεί μέσα στις μονάδες και στις σωληνώσεις και μεταφέρει τη θερμότητα από την εσωτερική στην εξωτερική μονάδα.

          3. Εξωτερική μονάδα

            Μέσω συμπίεσης το ψυκτικό αέριο θερμαίνεται και αυξάνει το σημείο βρασμού του. Στην εξωτερική μονάδα τη θερμότητα που επιτυγχάνεται μέσω της

            συμπίεσης απελευθερώνεται στον εξωτερικό αέρα, μέσω ενός ανεμιστήρα που βγάζει τον εξωτερικό αέρα από έναν εναλλάκτη θερμότητας.

          4. Ψυκτικό υγρό

            Το ψυκτικό υγρό επιστρέφει στην εσωτερική μονάδα.

          5. Εσωτερική μονάδα

             Στην εσωτερική μονάδα το ψυκτικό αποσυμπιέζεται, πράγμα που του επιτρέπει να εξάγει θερμότητα από τον αέρα του εσωτερικού χώρου.

 

Λειτουργίες των Κλιματιστικών

Κλιματισμός ονομάζεται η διαδικασία ελέγχου και ρύθμισης της θερμοκρασίας, των επιπέδων υγρασίας, της καθαρότητας και της διανομής του αέρα.

Ψύξη

Έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε το ιδανικό κλίμα και τη σωστή θερμοκρασία για εσάς. Δημιουργεί ευχάριστη ατμόσφαιρα, ενώ ταυτόχρονα σας κάνει να αισθάνεστε φρέσκος και γεμάτος ενέργεια, ακόμη και στις πιο ακραίες εξωτερικές συνθήκες.

Θέρμανση

Τα κλιματιστικά έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και για θέρμανση. Μπορείτε να απολαμβάνετε ιδανική, σταθερή θερμοκρασία καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών. Πρόκειται για μια εναλλακτική, φιλική προς το περιβάλλον, αντί της παραδοσιακής θέρμανσης, καθώς παίρνει ενέργεια από τον εξωτερικό αέρα και την απελευθερώνει στο εσωτερικό. Εξού και το όνομα Αντλία Θερμότητας.

Καθαρισμός

Τα κλιματιστικά μας παράγουν καθαρό και υγειινό αέρα. Όλες οι εσωτερικές μονάδες διαθέτουν φίλτρα, τα οποία συλλέγουν τη σκόνη, τη γύρη, τον καπνό από τον αέρα. Τα επίπεδα φιλτραρίσματος του αέρα μπορούν να αυξηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη. Το φιλτράρισμα του αέρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες.

Αφύγρανση

Στο πρόγραμμα ψύξης το κλιματιστικό αφυγραίνει τον αέρα, δημιουργώντας μια εξαιρετική αίσθηση ευεξίας. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψην ότι τα κατάλληλα επίπεδα υγρασίας περιορίζουν την ανάπτυξη ακάρεων και μούχλας, γεγονός το οποίο έχει θετικά αποτελέσματα για άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες. Για τους ανθρώπους ποσοστά 40 – 60% αποτελούν ευχάριστα επίπεδα υγρασίας. Επίσης, τα κατάλληλα επίπεδα υγρασίας εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τις ηλεκτρικές συσκευές σας και την κατοικία σας.

 

Ποσά Btu/h χρειάζομαι για τον χώρο μου ;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παραμέτρους, το είδος του χώρου, την χρήση του, την μόνωση που έχει και τα ανοίγματα (παράθυρα-μπαλκονόπορτες). Μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια πάντως ότι οι περισσότεροι χώροι έχουν ανάγκη από 400 έως 600 btu/m2. Αν κάποιος χώρος έχει πολλά ανοίγματα προς την δύση ή τον νότο ,αρκετά φώτα και αρκετό κόσμο να μπαίνει και να βγαίνει προτιμήστε τα 600 btu/m2. Για μεγαλύτερους χώρους με εξαερισμό και συσκευές καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε την λύση που θα ταιριάξει στις ανάγκες σας.

Γιατί να χρησιμοποιούμε κλιματισμό ;

Ο κλιματισμός σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον για εσάς, με την σωστή θερμοκρασία και με ευχάριστα επίπεδα υγρασίας. Τα σύγχρονα κλιματιστικά παράγουν καθαρό, υγειινό φρέσκο αέρα, αφυγραίνουν την ατμόσφαιρα και αποτρέπουν την εμφάνιση μούχλας. Και όλα αυτά χωρίς ρεύματα αέρα και θόρυβο.

Τι είναι το κλιματιστικό inverter ;

Τα κλιματιστικά inverter διαθέτουν συμπιεστή μεταβλητής ισχύς και κατά αυτόν τον τρόπο με βάση την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία και τις απώλειες του χώρου, αυτορυθμίζουν την απόδοσή τους.

Η τεχνολογία inverter είναι ενσωματωμένη στην εξωτερική μονάδα. Την τεχνολογία inverter, μπορούμε να την παρομοιάσουμε με την τεχνολογία ενός αυτοκινήτου: "Όσο περισσότερο πατάς το γκάζι σου, τόσο πιο γρήγορα πηγαίνεις". Μια μονάδα inverter αυξάνει γραμμικά την απόδοσή της, βάση της δυναμικότητας που απαιτείται για τη ψύξη ή τη θέρμανση του χώρου.

Τι είναι το κλιματιστικό Non-Inverter (Σταθερών στροφών) ;

Τα κλιματιστικά χωρίς inverter, λειτουργούν σε κατάσταση on-off, για να σταθεροποιήσουν την θερμοκρασία του χώρου, σε μια ζώνη γύρω από την επιθυμητή. Αν για παράδειγμα το καλοκαίρι έχουμε στο χώρο 25°C και επιθυμούμε 19°C, το κλιματιστικό θα δουλέψει σε πλήρη λειτουργία (on), μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 18,5 °C. Εκεί θα σταματήσει (off) και θα παραμείνει σε αυτή τη λειτουργία μέχρι την άνοδο της θερμοκρασίας σε ένα προγραμματισμένο όριο ανοχής π.χ. 19,5 βαθμούς, όπου θα τεθεί ξανά σε λειτουργία (on).

Ποια είναι πλεονεκτήματα του κλιματιστικού Inverter ;

  • Οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος από 30% έως 60%, συγκρινόμενο με Non-Inverter κλιματιστικό, σύμφωνα με μετρήσεις της Mitsubishi Electric.
  • Σταθερή θερμοκρασία εσωτερικού χώρου με μηδαμινή απόκλιση από την επιθυμητή.
  • Αποφεύγεται η επαναληπτική λειτουργία του συμπιεστή και έτσι δεν υπάρχουν σημεία αιχμής τάσης.
  • Επιτυγχάνεται πολύ ταχύτερα η επιθυμητή θερμοκρασία του χώρου.
  • Χαμηλότερη στάθμη θορύβου εσωτερικής-εξωτερικής μονάδας έως και 30%.

Τι προσφέρουν τα επιπλέον φίλτρα στα κλιματιστικά ;

Όλες οι κλιματιστικές μονάδες διαθέτουν πλενόμενα φίλτρα καθαρισμού αέρα. Οι βελτιωμένες σειρές των εταιρειών κλιματισμού, εκτός από το προφίλτρο καθαρισμού αέρα είναι εξοπλισμένες με δύο λειτουργίες καθαρισμού αέρα Plasma. Οι λειτουργίες είναι σχεδιασμένες να απομακρύνουν τα σωματίδια σκόνης μεγέθους από μικρό μέχρι νάνο, σε κλίμακα δηλαδή από σκόνη, γύρη, βακτήρια έως άσχημες οσμές κα φορμαλδεΰδη. Όταν η αντικατάσταση του φίλτρου ή καθαρισμός είναι καθυστερημένα, υπάρχει κίνδυνος τα υπερφορτωμένα φίλτρα να αρχίσουν να απελευθερώνουν βακτήρια, αντί να τα παγιδεύουν. Έτσι το επιπρόσθετο φιλτράρισμα επιτυγχάνεται σε τρία σταδία.

  1. Φιλτράρισμα. Η σκόνη που αιωρείται στον αέρα αναρροφάται από το κλιματιστικό και συγκρατείται στο φίλτρο αέρα. Το φίλτρο αυτό αποτελείται από ένζυμα, τα οποία διασπούν οργανισμούς, όπως αλλεργιογόνα, απατίτες και οργανικούς-ανόργανους ρύπους. Όταν ο αέρας περνάει από το φίλτρο, τα αλλεργιογόνα προσκολλούνται σε αυτό και στη συνέχεια τα ένζυμα τα απενεργοποιούν, διαλύοντας την πρωτεΐνη τους.
  2. Αποσμητική δράση. Το τριπλό φίλτρο εξαλείφει το δυσάρεστο συναίσθημα και τους πόνους στα μάτια και το λαιμό. Το τριπλό φίλτρο, αποτελείται από τρία εξειδικευμένα φίλτρα, για την μείωση των συμπτωμάτων, που σχετίζονται με διάφορες οργανικές ενώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η φορμαλδεΰδη. Επιπλέον διαθέτει τη δυνατότητα απομάκρυνσης των δυσάρεστων οσμών, διατηρώντας ένα πιο άνετο περιβάλλον.
  3. Εξάλειψη. Τα μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης, καίγονται και εξαλείφονται κατά τη συγκράτησή τους από το ηλεκτρικό πεδίο. Το σύστημα καθαρισμού αέρα plasma, δημιουργήθηκε για την απομάκρυνση των ακάρεων, των μικροσκοπικών κόκκων σκόνης και του τριχώματος των κατοικίδιων, βοηθώντας στην μείωση των συμπτωμάτων των αλλεργιών και του άσθματος.

Πόσο απαραίτητη είναι σήμερα η χρήση ενός συστήματος κλιματισμού;

Η καθημερινή ποιότητα ζωής, στο γραφείο, τους χώρους που επισκεπτόμαστε και το προσωπικό μας περιβάλλον, καθορίζεται απόλυτα από την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην οποία ζούμε και του αέρα που εισπνέουμε. Ειδικά σε αστικά κέντρα μεγάλης συγκέντρωσης ατμοσφαιρικών ρύπων και σε χώρες με έντονες κλιματολογικές μεταβολές, όπως η Ελλάδα, η καθαρότητα και η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό την διάθεση, την παραγωγικότητα και την υγεία μας.

Ένα ποιοτικό, σωστά εγκαταστημένο και συντηρημένο κλιματιστικό επαναφέρει την εσωτερική θερμοκρασία σε ευχάριστα, φυσιολογικά επίπεδα, εξασφαλίζει την ασφαλή περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε υγρασία και απομακρύνει τους βλαβερούς μικροοργανισμούς από τον αέρα που εισπνέουμε. Η εργασία μας και οι προσωπικές μας στιγμές γίνονται αισθητά πιο παραγωγικές, πιο ευχάριστες και, το σπουδαιότερο, ασφαλείς.

 

Τί υπηρεσίες προσφέρει ένα σύστημα κλιματισμού;

Τα σύγχρονα κλιματιστικά καλύπτουν ένα δεδομένο εύρος πολύτιμων υπηρεσιών. Πρωταρχική λειτουργία ενός ποιοτικού συστήματος κλιματισμού είναι η ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας σε επίπεδα ομαλότερα της εξωτερικής. Πρόκειται στην ουσία για προγράμματα ψύξης και θέρμανσης , τα οποία θωρακίζουν τον προσωπικό και επαγγελματικό μας χώρο από τον καύσωνα ή το έντονο ψύχος. Σε αντίθεση, όμως, με τις παραδοσιακές μορφές θέρμανσης, ένα κλιματιστικό παράγει ελάχιστους ρύπους και προσφέρει άμεση προσαρμογή της θερμοκρασίας. Αντίστοιχα, όσον αφορά στην ψύξη, ο κλιματισμός αποτελεί την μόνη λύση σε χώρες με μεγάλες περιόδους καύσωνα, όπως είναι η Ελλάδα.

Αυτό που πολλοί άνθρωποι αγνοούν, είναι πως ένα κλιματιστικό δεν προσφέρει μονάχα ψύχη και θέρμανση. Οι υπηρεσίες ενός επώνυμου, ποιοτικού κλιματιστικού εκτείνονται και παραπέρα. Ένα κλιματιστικό μηχάνημα φιλτράρει τον εξωτερικό αέρα πριν τον απελευθερώσει στον χώρο μας, ενώ ανακυκλώνει και καθαρίζει συνεχώς τον εσωτερικό αέρα. Έτσι, ταυτόχρονα με τον εξαερισμό του χώρου μας, το σύστημα κλιματισμού πραγματοποιεί και καθαρισμό του αέρα που εισπνέουμε. Σκόνη, καπνός, μικροοργανισμοί παραμένουν στα φίλτρα του κλιματιστικού συστήματος, αφήνοντας πίσω μία ασφαλή και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Εξίσου πολύτιμη είναι και η υπηρεσία αφύγρανσης, που παρέχεται από όλες τις επώνυμες συσκευές κλιματισμού. Η ρύθμιση του επιπέδου υγρασίας ενός χώρου στα φυσιολογικά επίπεδα, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία, χαρίζει διαύγεια και παραγωγικότητα και θεωρείται το ίδιο καθοριστική για την ποιότητα ζωής με την εξασφάλιση της σωστής εσωτερικής θερμοκρασίας. Σε κάθε εργασιακό περιβάλλον, εξάλλου, είναι απαραίτητη η αφύγρανση, ούτως ώστε να μην προκαλείται φθορά στον εξοπλισμό και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Πότε βγάζει νερό το κλιματιστικό ;

Την καλοκαιρινή περίοδο κατά την λειτουργία του κλιματιστικού στη ψύξη, υγροποιεί την υγρασία του χώρου και την αποβάλει σε υγροποιημένη μορφή το εσωτερικό μηχάνημα, από την σωλήνα αποχέτευσης.

Τον χειμώνα κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού στην θέρμανση λειτουργεί η αντιψυκτική λειτουργία που αφαιρεί τον πάγο που δημιουργείται στην εξωτερική μονάδα και μπορεί να μετατραπεί σε νερό ή ατμό.

Κατά την λειτουργιά του κλιματιστικού την καλοκαιρινή περίοδο στην λειτουργιά της ψύξης μην σας προβληματίζει η ποσότητα του συμπυκνώματος-νερού που βγαίνει από την αποχέτευση. Μπορεί αν τα επίπεδα υγρασίας την δεδομένη στιγμή είναι χαμηλά να μην βγάζει καθόλου νερό το κλιματιστικό. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ανησυχήσει καθώς το κλιματιστικό λειτούργει κανονικά. Στην περίπτωση που δεν βγάζει νερό η αποχέτευση αλλά το νερό βγαίνει μέσα από την εσωτερική μονάδα και τρέχει μέσα στον χώρο τότε υπάρχει πρόβλημα στην αποχέτευση των συμπυκνωμάτων και πρέπει άμεσα να μεταβεί συνεργείο της εταιρείας μας για την διόρθωση της βλάβης.